Klenuté stropy: Vezměte minulost za svou prostřednictvím moderního designu

14. září 2020

Klenuté stropy mají svůj počátek v bazilikách nebo katedrálách před staletími, což je důvod, proč se o nich někdy mluví jako o katedrálních stropech, protože tam se zrodily.

klenuté stropy s moderním akustickým designem

Astrup Fearnley Museum, Oslo - valená klenba

Nelze podceňovat architektonický dopad klenutého stropu na design interiéru a environmentální pohodlí v prostoru. Designem vytváří takový strop iluzi prostoru, otevřenosti a vznešenosti a umožňuje větší průtok vzduchu pro pohodlnější prostor interiéru, dokonce ještě před užitkem funkcí moderních úprav teploty.

Dnes můžete najít klenuté stropy začleněné do designu interiéru každého vhodného prostoru od obytných domů po komerční, lékařské a dokonce maloobchodní prostory.

Čtěte dál a dozvíte se více o klenutých stropech a také proč může být užitečné začlenit je do vašeho návrhu.

Typy klenutých stropů

Existují různé typy klenutých stropů, které můžete začlenit do moderního komerčního a obytného designu. Čistě dle definice klenutý strop znamená obloukový strop. Ale v praktickém použití, jak je dnes realizováno, každý zvýšený strop, dokonce i bez oblouku, může být takto definován. Existuje pár základních variant klenutých stropů, z nichž si můžete vybrat, když uvažujete, že je buď přidáte do prostoru, nebo přeměníte plochý strop na katedrální variantu. Moderní klenuté stropy jsou tvořeny hyperbolickým paraboloidem. To je povrch, který má jak konkávní, tak konvexní formy na různých osách. Více informací o specifických typech klenutých stropů je nastíněno níže:

  • Částečně klenutý strop: S tímto designem stropu zachováte standardní strop v části vašeho prostoru a druhou část pak vyklenete. Pokud kvůli omezením nemůžete v prostoru vzít za své úplnou stropní klenbu, můžete přidat vizuální zajímavost klenutého stropu jeho začleněním do poloviny, nebo alespoň do části prostoru. To je ideální pro dvoupodlažní budovy, protože můžete do určité míry vytvořit podesty s úrovněmi jedna nad druhou.  
  • Valená klenba: Tento typ stropní klenby je známý také jako vagónová klenba nebo tunelová klenba, protože dává iluzi oblouku, který byste viděli v krytém vagónu. Je to obvykle křivka kruhového tvaru, která je poloválcová. Je formována vysunutím páru křivek nebo jediné křivky. Tato varianta je považována za nejjednodušší tvar klenutého stropu.
  • Strop s dvojitou klenbou: Tento typ klenutého stropu známý také jako dvojitá valená klenba, žebrová klenba nebo křížová klenba, je tvořen křížením pravých úhlů dvou valených kleneb. Oblouky mohou být buď kulaté, nebo špičaté v důsledku dvojité klenby. Tento design je považován za výhodný oproti některým typům kleneb, protože je nejrentabilnější z hlediska práce a materiálů.
  • Gotický klenutý strop: Tento typ klenutého stropu je oficiálně zván žebrová klenba nebo gotická klenba. Je to architektonický designový rys, který překlene široký prostor, jak byste mohli vidět v chrámové lodi. Různé varianty se užívaly v architektuře byzantské, římské, islámské, románské a zvláště gotické, odtud jeho jméno. Gotický klenutý strop je formován vytvořením konstrukce diagonálních nebo překřížených klenutých žeber. Tento konstrukční trik umožnil gotickým katedrálám použít obrovská okna s tenkými, vysokými stěnami.

Přínosy designu klenutých stropů

S historickým původem, který překlenuje celá staletí a hrál během doby klíčovou roli v mnoha nejslavnějších budovách, není překvapením, že klenuté stropy jsou stále mohutně užívány v designu dnešních nejelegantnějších a nejluxusnějších moderních prostorů. Dále je uvedeno jen několik z mnoha přínosů těchto typů stropu.

  • Iluze prostoru: Všichni chceme více prostoru, to je lidská přirozenost. Naštěstí můžete začleněním klenutých stropů do vašeho maloobchodního nebo restauračního zařízení vytvořit iluzi prostoru nebo vznešenosti. Dává to místu pocit vzdušnosti a světla bez sebemenšího přidání prostoru, pokud jde o plošnou výměru. Klenuté stropy jsou ideální pro malý prostor, kde potřebujete, aby se zdál „větší než doopravdy“, ale má nedostatek skutečně použitelného prostoru. Vysoký strop způsobí, že se vaši hosté nebo nakupující budou cítit, jako by tam bylo všechno místo světa.
  • Začlenění přirozeného světla: Klenuté stropy umožňují použít více oken, což vnáší do vašeho prostoru přirozené vnější světlo. To znamená, že ve vašem maloobchodním nebo restauračním zařízení je menší nutnost spoléhat se na umělé osvětlení. Samozřejmě stále musíte ve svém celkovém návrhu osvětlení zvažovat noční čas nebo zamračené dny. Ale za jasných, slunečných dnů budete mít prospěch z přirozeného světla, což je nejlepší typ! Klenutý strop vám také dává možnost montáže světlíků nebo střešních oken, což dovolí, aby do vašeho prostoru proudilo ještě více přirozeného světla.
  • Odstraňuje dusno: Jednou ze stinných stránek přeplněného prostoru obchodu či restaurace je skutečnost, že cítíte dusno a horko, zvlášť během léta, kdy venkovní teploty stoupají a klimatizace bojují, aby to zvládly. Naštěstí klenuté stropy umožňují, aby horko ve vzduchu stoupalo pryč od hostů a vytvářejí v prostoru pocit vzdušnosti, který hosté pociťují jako chladnější a méně dusný. Celkově se lidé prostě cítí mnohem pohodlněji, když všechen ten horký vzduch stoupá vysoko nad jejich hlavy, místo aby visel přímo nad nimi.
  • Architektonická zajímavost a prvky krásného designu: Ačkoli na stropu rovném a bez estetického vkusu není nic špatného, přidání architektonické zajímavosti prostřednictvím překvapivě navrženého stropu je skvělým způsobem, jak v prostoru vyvolat zájem, vytvořit prostředí a atmosféru. Nijakou, jednotvárnou místnost můžete ihned přeměnit na pozoruhodný prostor pomocí správného typu klenutého stropu.

Izolace klenutého stropu

Jen proto, že ve svém návrhu vyžadujete klenutý strop, neznamená to, že se nemusíte starat o izolaci katedrálního stropu. Ve skutečnosti je izolace výjimečně důležitá, protože zajistí, že prostor mezi vašimi stropy a střechou odolá plísni a udrží neupravený a neohřátý vzduch mimo váš klimatizovaný prostor. Jednou z důležitých stinných stránek klenutých stropů je nutná snaha udržet je dobře izolované a řádně ohřívané. Zatímco jsou tyto stropy výhodné pro udržení prostoru v chladu, protože teplo stoupá, ze stejných důvodů může být během ostré zimy obtížné udržet prostor s klenutými stropy teplý a příjemný.

Ale naštěstí instalace správného druhu izolačního materiálu zajistí, že bude prostor správně utěsněný a zůstane pohodlný bez ohledu na počasí, jaké je venku.

A co akustika?

Vedle problémů s kontrolou teploty během zimy, předmětem jiné běžné stížnosti ohledně krásných klenutých stropů je jejich tendence odrážet zvuk zpět a v prostoru jej zesilovat. To je zvlášť problematické ve veřejném prostředí, kde jsou početné konverzace, jako v restauracích. Proto je v případě zájmu o klenutý strop důležité působit proti potenciálním akustickým problémům použitím řešení akustických stropů pohlcujících zvuk.

Působivé klenby s materiály pohlcujícími zvuk

V tomto monumentálním polském kostele byly díky systému Rockfon Mono Acoustic vytvořeny působivé, jednotné kopule. Moderní akustická řešení založená na stropních deskách pohlcujících zvuk vyrobených z minerální vlny zajišťují pro zvuk optimální atmosféru.  

Kostel B.F. Stefan Wincenty Frelichowski - Toruń, Polsko

Roman Catholic Parish Church pw. Bl. Frelichowski,Poland,Torun,800 m2,ProSystem Krzysztof Dziewulski,Bartosz Makowski,ROCKFON® Mono® Acoustic,1200x900,White

Inspirující renovace prostřednictvím designu krásného klenutého stropu

Aby mohlo divadlo la Comédie-Française optimálně využít svůj nový prostor jak technicky, tak akusticky, po celé zakřivené kopuli byl namontován Rockfon Mono Acoustic mezi kovovou konstrukci, čímž úplně zachoval originální design klenutého stropu. 

La Comédie-Française - Paříž, Francie

Comedie Francaise, Mono Flecto, leisure cafe

Přeměna plochého stropu na design klenutého stropu

Naštěstí, i když provádíte renovaci stávající budovy, která nyní nemá klenuté stropy, přece je ve svém návrhu můžete žádat, protože ploché základní stropy lze přeměnit na stropy klenuté. Ve skutečnosti je to skvělý způsob, jak malý, tmavý prostor otevřít bez jakéhokoli skutečného přidání plošné výměry, což může být přijatelným návrhem pro vlastníky podniku, jejichž rozpočet je omezený. Pro určení, zda je klenutí ve vašem prostoru možné, si udělejte výlet do podkroví a hledejte následující prvky:

  • Střešní konstrukce: Berte v úvahu, zda je vaše podkroví z nosníků nebo příhradové. Příhradová podkroví ponechávají určitý prostor, s nímž lze pracovat, zatímco nosníky může být obtížné rušit a otevřít.
  • Elektrická vedení: Pro vyklenutí stropu budete muset často přesouvat elektrická vedení.

Konečný součet: Stropní klenby

Klenuté stropy jsou vzdušné, vznešené a vizuálně zajímavé. Mění plochý prostor na takový, který silně zaujme a má atmosféru. Proto, když zvažujete svůj příští návrh pro maloobchodní nebo restaurační prostor, doporučujeme uvažovat o nich jako o možnosti. Začlenění klenutého nebo chrámového stropu do vašeho celkového návrhu vám umožní manipulovat s atmosférou prostoru, zlepšit celkový pocit z prostoru a vzít za své některé staletí staré triky pro vytvoření klasicky krásného interiéru.