Najděte dokonalou hranu stropní desky pro váš návrh modulárního stropu.

21. května 2020

Nalezení správné hrany desky akustického stropu, která sjednotí váš architektonický návrh, může dát práci. Na výběr je tolik hran stropních desek. Skryté, poloskryté nebo viditelné. Která je pro vás ta pravá?

Overformynderiet, Rockfon® Sonar™, hrana X, 1800x600

Hojnost designů hran stropních desek

Krásný design stropu může prostor skutečně doplnit a místnost sjednotit - ale kde začít? Pro mnoho návrhářů a architektů začíná cesta výběru akustického stropu tím, že chtějí kontrolovat a zmírnit nežádoucí hluk, aby přestal lidi obtěžovat.

Na trhu jsou k dispozici různá řešení podhledů a každá hrana desky poskytuje odlišný estetický povrch. Modulární akustické stropní desky jsou ale zdaleka nejběžnějším řešením, jaká vidíme v mnoha komerčních prostorech, zdravotnických zařízeních, školách a restauracích, a to jsme uvedli jen některé.

V závislosti na akustické desce, kterou si vyberete, může design hrany desky zakrýt mřížku a nechat ji tak skrytou prostému pohledu nebo ji zakomponovat do vzhledu místnosti vytvořením dlouhých krásných linií tancujících po stropě.

Rozdílné hrany desek mohou změnit dekorativní vzhled vašeho designu. „Opravdu můžete ovlivnit vhodnost prostoru a pocit z něj, když použijete plochu stropu jako designový prvek“, říká Deb Barnes, ředitelka pro design interiéru americké designové firmy HGA Architects and Engineers.

Co je viditelný systém mřížkové konstrukce akustického stropu?

Viditelný systém stropní konstrukce znamená, že můžete vidět mřížku mezi deskami, protože stropní desky spočívají nad mřížkou. To je tradičně nejekonomičtější řešení akustického stropu na trhu a lze tak vytvořit jednoduché a strukturované vyjádření stropu v prostoru, které zvýrazňuje tvar místnosti.

Když se rozhodnete pro viditelný systém stropu, ale raději byste minimalizovali viditelnou dominanci mřížky, můžete vždycky zvolit použití matově bílé mřížky. Například matově bílá mřížka Chicago Metallic™ Matt-white redukuje lesk tradičně nacházený na standardních nosných systémech, který může rušit váš design bílého stropu odrážením barev z jiných oblastí místnosti jako jsou stěny či podlahy.

Mřížka Matt-white byla speciálně budována s texturovaným povrchem, což drasticky omezuje odrazy na standardních kovových površích. Dokončená instalace viditelného systému stropní konstrukce kombinovaného s matově bílou mřížkou Matt-white poskytuje téměř monolitickou povrchovou úpravu za nákladově příznivou cenu.

Přečtěte si víc o výhodách naší matově bílé mřížky Matt-white 11. 

Řešení viditelného stropu, které je tak dobré, jak dobře vypadá.

Když společnost Skanska navrhovala nové kanceláře pro firmu Solna United, plán vyžadoval příjemnou a domáckou atmosféru. Matově bílá mřížka kombinovaná s uhlazeným, proudnicovým akustickým řešením dává stropu téměř monolitickou povrchovou úpravu. Moderní design a skvělá akustika vytvářejí pro všechny zaměstnance inkluzivní pracoviště. Aby se toho dosáhlo, velká pozornost byla věnována zajištění, že spolu všechny designové prvky budou dokonale fungovat. Rockfon Blanka s hranou A, 600X600, a matově bílá mřížka Matt-white 11 byly zvoleny specificky pro dosažení správného pocitu v tomto kancelářském prostoru.

Obrázek Rockfon Blanka®, hrana A, 600X600.

SE, Solna, Stockholm, Strategisk Arkitektur, Alexis von Dönhoff, Office, Rockfon Blanka, A-edge, 600x600, White, Chicago Metallic T24, Matt white, Mattwhite, Arla
Opravdu můžete ovlivnit vhodnost prostoru a pocit z něj, když použijete plochu stropu jako designový prvek

Deb Barnes

ředitelka pro design interiéru ve firmě HGA Architects and Engineers

Jak vypadá poloskrytý stropní systém?

Poloskrytá mřížková konstrukce užívá hranu akustických stropních desek, která vyčnívá pod nosný systém, aby zakryla část mřížky. To poskytuje stropu větší hloubku a texturu, vytváří stíny a zbarvení dávající stropu výraznější vzhled a přispívá k celkovému architektonickému vyjádření místnosti.

Existuje mnoho různých hran desek, které lze použít v poloskrytém stropním systému. Můžete použít různé hrany, abyste získali širší nebo užší mezeru mezi profily. Podívejme se na několik hran akustických stropních desek, které lze použít, aby vám poskytly skvělý vizuální design.

  • Stropní deska s hranou E dobře zapadá do nosného systému, kde hrany stropních desek vyčnívají z mřížky. Tím získává strop vzhled jako když pluje pod nosným systémem.

 

  • Stropní deska s hranou M je hluboce zapuštěný nosný systém, což znamená, že hrany trčí víc než u jiných poloskrytých systémů. Hrana M dává na dokončeném stropu nádherný stínový efekt.

Přidejme trochu barvy

Když si vyberete poloskrytý systém akustického stropu, získáte velkou příležitost hrát si s barvami na mřížce. Můžete si například vybrat bílé stropní desky s hranou E a černou nosnou mřížku, nebo jakékoli jiné barvy. To vytvoří krásný vzorovaný strop s dlouhými liniemi, jež strop zvýrazňují.

Můžete si vybrat kombinaci barevných stropních desek s bílou mřížkou. Přečtěte si v rychlosti o možnosti navrhování vašeho stropu s barvou.   

 

Sídlo vedení firmy našlo dokonalý soulad akustiky a estetiky

Nová vlajková budova firmy Danske bank projektovaná společností Arkitema, byla nedávno otevřena v Aarhusu. K dosažení dokonalé rovnováhy estetiky a pohody zvolila společnost Arkitema stropní desky Rockfon Blanka s hranou E, protože linie ve stropu přitahují pohled dál prostorem a zvyšují tak pocit otevřenosti.

Obrázek: Rockfon Blanka, hrana E 24, 1200X600

DK, Danske Bank, Aarhus, Arkitema, Office, Rockfon Blanka, E24-edge, E-edge, 1200x600, White, 2890 click, Corridor

Sytém zavěšení stropu pro rekonstrukci kancelářských prostor s viditelným rastrem.

Italský výrobce oceli v lodním průmyslu se rozhodl rekonstrukcí změnit své existující kanceláře na světlé a moderní pracoviště. Architekt Rocco de Lentinis chtěl, aby byly kanceláře místem, kde lidé rádi během dne pracují. Hlavní prioritou projektu bylo nalezení správného souladu mezi akustickým komfortem a elegantním designem - obojí našel de Lentinis u výrobku Rockfon Blanka a stropních desek s hranou E.

Obrázek: Rockfon Blanka, hrana E 24, 600X600

IT, Tr-Inox, Nociglia, Rocco de Lentinis, Office, Rockfon Blanka, E-edge, 600x600, 1200x600, White
Chtěl jsem dát kanceláři elegantní dojem a cítil jsem, že hrana E poskytne nejvíc elegance.

Rocco de Lentinis

architekt

Zakrytý modulární podhledový systém

Stropní systém se skrytou konstrukcí dává minimalistický povrch, protože hrany stropních desek zakrývají nosnou mřížku. To je stropní deska s perfektní hranou, hledáte-li modulární strop, který má simplistní estetický povrch.

Vybírat můžete z rozdílných desek se skrytou hranou, ale zábavnou deskou pro skrytý strop je ta s hranou X.

Stropní deska s hranou X je skvělým příkladem stropního systému se skrytou konstrukcí. Desky s hranou X mohou být zavěšeny na mřížku nebo dokonce montovány přímo na strop pomocí držáků pro přímé upevnění. Úkos mezi deskami je menší než u hrany D a můžete tak docílit spojitějšího vzhledu.

Strop absorbující zvuk s elegantní a moderní povrchovou úpravou

Arboretum v Hørsholmu je oceněný výzkumný ústav, který navrhl architekt Claus Francke. Přírodní materiály jsou kombinovány s akustickým stropem zlepšujícím světlo. Stropní desky Rockfon Blanka s hranou X přitahují světlo dál do budovy, zatímco matově bílé povrchy zaručují, že to není pro zrak příliš jasné. Výsledkem je, že vnitřní klima a vizuální komfort jsou pro pracovníky i návštěvníky zlepšeny.

Obrázek: Rockfon Blanka, hrana X, 1200X300

DK, Arboretet, Hørsholm, Claus Francke ApS, School, Rockfon Blanka, X edge, 1200x300, White
Využili jsme zde akustický strop od firmy Rockfon. Zásadní bylo mít akustické řešení, jež nedělá ústupky na úkor designu interiéru - tohle bylo to, od čeho jsme se odrazili. Akustický strop měl skrytý systém rastru a matově bílý povrch. Tak se strop stal integrovanou součástí architektury.

Claus Francke

generální ředitel společnosti Claus Francke ApS

Jak vybrat pro váš návrh správný modulární strop

S tolika různými hranami na výběr může být obtížné rozhodnout, která je ta správná pro váš příští projekt. Možnosti jsou nekonečné.

Plánujete pro svůj příští projekt použití modulárního stropu? Rockfon se o vás postará. Nabízíme široký sortiment hran akustických stropních desek pro každou potřebu.

Nehodí-li se podhled pro váš design, máme v nabídce jiná úžasná akustická řešení. Podívejte se na některá z našich dalších řešení, Rockfon® Mono® Acoustic, Rockfon Eclipse® nebo Rockfon® Universal™ Baffle