Proč a jak oživit váš krásný barevný návrh stropu

20. března 2020

Při diskusi o použití barev jako designového prvku v architektuře řekl Le Corbusier, švýcarsko-francouzský architekt a návrhář, který byl průkopníkem moderní architektury, že je to stejně silné jako třeba půdorys nebo řez budovy.

Service & Citizens' Train station Winterberg

Jak nás barva ovlivňuje?

Naše reakce na barvu je úplná, protože nás ovlivňuje fyziologicky i psychologicky. Díky svému mocnému účinku na nás může hrát pozitivně na naše blaho tím, že vyvolává reakce, které ovlivňují naše chování. Tento jev je rozšířen také na barevný design stropu. Za posledních 100 let existuje mnoho empirických údajů a vědeckých prací, které podporují myšlenku, že zastavěné prostředí hraje zásadní roli v lidském chování, zejména při pohledu na smyslové vnímání barev. Barvy vizuálně komunikují informace, které nás ovlivňují. Například červená ukázala, že zvyšuje naše srdeční frekvence a modrá ukázala, že ji snižuje. Pocity, které barvy nesou, jsou zásadní při navrhování prostoru pro podporu specifické atmosféry nebo funkce.


Le Corbusier řekl: „Barva je… neuvěřitelně účinný spouštěcí nástroj. Barva je faktorem naší existence.“ Nemůžeme zapomenout na důležitou roli barvy v našem životě.

Barva je ...neuvěřitelně účinný spouštěcí nástroj. Barva je faktor naší existence.

Le Corbusier

Barevný návrh interiéru je univerzálním jazykem

Farber Birren (1900-1988) byl průkopníkem ve zkoumání dopadu barvy na lidské vnímání. Překvapivě, zatímco symbolismus se vyvíjí prostřednictvím osobní nebo kulturní zkušenosti, existují některé barvy, které jsou univerzálně homogenní.  Uveďme několik příkladů: modrá je všeobecně spojována s oblohou, žlutá se sluncem a červená s krví.

Každý může vycházet ze zkušenosti jedinečného setkání při pozorování určitého uměleckého díla nebo dráždivé fotografie. Také je pro mnohé z nás pravda, že jsme si barvy spojovali s náladou, pocitem nebo dokonce vzpomínkou. To zachycuje, jak jsou barvy mezinárodním jazykem.

Volba správných barev pro váš návrh stropu

Výběr barvy je často ponechán na konec procesu architektonického návrhu a zůstává okrajový vzhledem ke konstrukci budovy. To je trochu nešťastné, protože výběr správné barvy pro váš prostor představuje rozdíl mezi dokonalým úzkým vztahem funkce a účinkem. Zatímco tohle může být skličující úkol, práce s barvenou paletou vám může pomoci vybrat koordinovaná barevná schémata k dosažení vašeho cíle. Například černé desky se mohou někdy jevit zlověstně nebo depresivně, ale také mohou být velice úžasné a trendy. To všechno závisí na prostředí, v němž jsou. Konečně, krásně navržený prostor je jako úžasné umělecké dílo. 

Vytvořte si vaše vlastní umělecké dílo

Podívejme se na běžné vlastnosti spojené s některými zajímavými barvami a na jejich vliv, když se užívají k vytvoření moderního a barevného stropu.

Oranžová

1/1

Atmosféra: Oranžová má méně negativních podtónů než červená. Vytváří vzrušující nebo inspirující atmosféru, která vyžaduje pozornost, aniž by přetěžovala. Oranžová je přitažlivá a přátelská barva, která není "příliš" provokující. 

Na stropě: Upoutává zrak nebo je vzrušující


Žlutá

1/1

Atmosféra: Radostná a jasná, žlutá se často považuje za nejšťastnější z barev. Často spojované se sluncem, světlejší odstíny žluté dávají pocit¨ pokoje zatímco tmavší žluté mohou být vnímány jako tradičnější.

Na stropě: Zářící, jasná a podněcující k přemýšlení

Modrá

1/1

Atmosféra: Klid se zde zdá být správným popisem. Modrá může snižovat jak krevní tlak, tak počet srdečních tepů za minutu. Světlejší odstíny modré mohou být plné energie a přívětivé, tmavší odstíny míří ke komunikační síle.

Na stropě: Chladná, duchovní nebo královská

Šedá

1/1

Atmosféra: Klidná a vytříbená, šedá může vytvářet stinný, neutrální a klidný pocit. Světle šedé jsou skvělou náhradou za bílé a tmavě šedé jsou alternativou k černým. Přestože je vnímána jako tradiční nebo konzervativní, šedá může být také zábavná a moderní. 

Na stropě: Sofistikované a elegantní

 

Aby barvy lichotily vašemu návrhu

Tržnice Markthal je rušný prodejní prostor, který představuje jedno z největších světových uměleckých děl, Roh hojnosti od holandského malíře Arno Coenena. Aby to lichotilo návrhu interiéru, v ostatních prostorech tržiště hledala MVRDV minimální vyjádření. Tmavošedý Rockfon® Mono® Acoustic byl vybrán pro svůj akustický výkon a bezešvý vzhled.

 

Obrázek: Markthal, Rotterdam - Rockfon Mono Acoustic

Markthal, Rotterdam, the Netherlands, MVRDV, Pennings Akoestiek, ROCKFON Mono Acoustic, Dark grey

Barevné panely získaly ocenění

Po nominaci na titul “Školní budova roku za rok 2018”, byla škola Kalvebod Fælled Skole school skutečně oceněna jako škola budoucnosti protože má místnosti pro aktivní děti kombinované s akustickým stropem. Rockfon Mono Acoustic byl vybrán pro své akustické vlastnosti a svůj hladký a homogenní povrch.

 

Obrázek: Kalvebod Fælled Skole - Rockfon Mono Acoustic

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey

Černý strop doplňuje módní industriální design

Les 2 Girafes je nóbl a módní hotel a restaurace v 11.městském obvodu Paříže. Obklopené tvrdými povrchy, skleněnými stěnami, dlažbou a betonovými stěnami, doplňují černé desky stropu Rockfon Mono Acoustic módní industriální design a zároveň nabízejí zákazníkům hotelu a restaurace nejlepší zážitek

 

Obrázek: Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paříž - Rockfon Mono Acoustic

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

Bílý strop připomínající nebe

Moderní knihovna Oodi Library v Helsinkách nabízí jedinečný návrh bílého stropu, který přitahuje návštěvníky a milovníky knih z celého světa. Jeho zásadní světlost a matná barva mohou dát pocit otevřenosti a volnosti.  Čtení knihy, setkání s přáteli nebo jednoduše uvolnění se stává novou zkušeností díky výjimečnému vzhledu a rozptylu světla nabízenému touto slavnou knihovnou. Zvláštní zážitek vytváří 4.450 metrů čtverečných akustického stropu. Rockfon Mono Acoustic byl vybrán pro své akustické vlastnosti a svůj hladký a homogenní povrch. 

 

Obrázek: Knihovna Oodi Library, Helsinki - Rockfon® Mono® Acoustic

FI, Helsinki Central Library Oodi, Helsinki, ALA Architects, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE-edge, 1200x1200, White, Library

Jak využít barvy ke změně atmosféry a velikosti místnosti

Klíčem k vytvoření správné atmosféry je vědět, které barvy fungují pro prostor nejlépe. Použití velmi tmavých barev v malé místnosti bez přirozeného světla by mohlo vytvořit nadměrně zatěžující nebo stísněný pocit. Avšak tytéž barvy v prostoru podobných rozměrů, který má vydatné osvětlení, by vytvořily opravdový pocit intimity a útulnosti. Při navrhování s barvami skutečně neplatí pravidlo “jedna velikost se hodí ke všemu”. Existuje tolik možností, z nichž lze vybrat. Můžete mít odpovídající barvy na stěnách i na stropu, nebo můžete zvolit mix a sladit tmavší tóny nebo světlejší barvy.

Například, navrhujete-li studio, můžete chtít vybrat barvy, které budou každé ráno inspirovat kreativitu. Na druhé straně, pracujete-li s malým prostorem, mohlo by být vhodnější zvolit světlejší odstín a tak maximalizovat prostor a dát malé místnosti pocit velkosti.

Co s velkými místnostmi? Ve velkých místnostech si můžete víc s barvami pohrát. Mohli byste chtít vybrat barvy, které zdůrazňují v prostoru jiné designové prvky.

Asymetrické místnosti lze sjednotit použitím bílých desek jako naše stropní řešení Rockfon Blanka® nebo .Rockfon Mono Acoustic . Vybrat matně bílý strop může přinést vaší místnosti výhodu navíc díky jeho vlastnostem rozptylu přirozeného světla a odrazu světla. Správné osvětlení vylepšuje styl prostoru, mění jeho atmosféru a pocit, vyjasňuje náladu.

Milujete kontrast nebo smíchání a sladění?

Mít na stropu tmavší barvu dodá vašemu prostoru odvážnou a industriální atmosféru. To je dokonalé pro vytvoření exkluzivního koktejlového baru nebo speciální oblasti v restauraci. Černé desky jsou velkým přídavkem k vibrující taneční podlaze nebo malému divadlu, zatímco bílé desky by mohly být chybějícím prvkem pro třídu relaxační jógy a šedé desky by mohly být ideálním povrchem pro moderní pracovní prostor.

Možnosti jsou nekonečné. Vy rozhodujete, jak oživit váš design moderního interiéru použitím krásných stropních a barevných akustických desek a stěnových panelů.

Plánování barevného projektu - s výrobkem Rockfon Color-All můžete vytvořit váš jedinečný prostor podle vašich potřeb a pocitů.