Co tvoří stavební materiál podporující udržitelnost?

13. února 2020

Věříme, že opravdový profil udržitelnosti pro stavební materiály zahrnuje boj s klimatickou změnou, růst oběhové ekonomiky a ochranu pocitu pohody občanů.

krajina s horami i s nebem

Udržitelnost a pocit pohody není kompromisem

Jak každý z nás zažil, špatná akustika má velikou moc změnit příjemnou atmosféru a naši náladu. Může být těžké se nejen doma dobře vyspat, ale také užít si společně volno v restauraci nebo se soustředit ve třídě. Dobrá akustika, to nejsou jen místa s hudbou nebo nahrávací studia. Pro náš každodenní život je zásadním faktorem. Omezení hluku skutečně zlepšuje produktivitu na pracovišti a snižuje stres, jinak řečeno, akustická opatření zvyšují náš pocit pohody.  Dopady hluku proto nelze podceňovat. Publikace WHO z roku 2011 uvádí, že ‘Spolehlivé důkazy ukazují, že každodenní vystavení hluku má negativní účinky na soustředění dětí’ (str. 52) s důsledky zvláště na porozumění čtenému textu, paměť a pozornost. Ze všech těchto důvodů  je důležité akustickou kvalitu zahrnout do seznamu stavebních materiálů podporujících udržitelnost při renovacích nebo projektování nového prostoru. Dobrá akustika může zlepšit nejen naši paměť, ale i schopnost spolupracovat v otevřených kancelářích. Snaha o udržitelnost by se měla vzájemně prolínat s pocitem pohody a nabídnout tak nejlepší prostředí, v němž se máme soustředit, pracovat, číst a učit se.

Materiál podporující udržitelnost vyrobený z přírodních zdrojů

Při pohledu na vlastnosti materiálů a možnosti příznivé pro prostředí vidíme, že akustická řešení Rockfon podporují dlouhodobou udržitelnost a mají pozitivní dopad na ekonomiku. Naše produkty jsou zajímavé nejen esteticky, ale vytváří vlastnosti vyšší kvality.

  • Jádro kamenné vlny založené na upcyklované strusce, na vatě recyklované v uzavřeném okruhu a na přírodním kameni – až z 97 % 
  • Skelná tkanina pro zlepšení trvanlivosti a odolnosti vůči nárazu - až o 15 %
  • Vodou ředitelné barvy pro získání vyššího odrazu světla a vizuální pohody 
1/1

Minimalizace provozních dopadů

Žádný odpad kamenné vlny nebo kovových odřezků neopouští již dnes naše továrny Rockfon směrem ke skládce, což znamená, že využíváme náš odpadní materiál a továrna naší sítě ve Wijnegemu v Belgii má na střeše 7000 solárních panelů a zajišťuje tak z obnovitelného zdroje dodávku 60 % naší spotřeby energie.

Deklarace environmentálního výrobku (EPD) jsou vědecky nejrobustnějším způsobem pro komunikaci o uhlíkové stopě, vodní stopě a dalších kategoriích dopadu na životní prostředí, proto podporujeme další rozvoj standardů v této oblasti a činíme naše transparentní a 3. stranou ověřené deklarace EPD veřejně dostupnými.

Související články