Jak zlepšit vzhled vašeho interiéru pomocí zavěšeného podhledu.

16. dubna 2020

Projektování prostoru znamená hledání jemné rovnováhy mezi uměním a vědou. Interiéry budov musí nabídnout komfort a pohodu stejně jako přitahovat pohledy a být dynamické. Navrhování interiérů proto vyžaduje hlubokou znalost technických problémů a designu.

Showroom s akustickým podhledem a moderním designem

Samsung KX, Londýn – Rockfon® Mono® Acoustic

Klíč ke skvělému designu

Přeměňovat specifickou vizi na realitu zatímco žonglujete s potřebami a očekáváními zákazníka, je jedním z mnoha důvodů, které z designu interiéru dělají vzrušující a trvale podněcující práci. Ačkoli je to práce náročná a občas možná dokonce extrémně frustrující, když si oba prvky úspěšně vyhovují, pak to, co vytvoříte, je vynikající design. Jak řekl Tony Stavish z firmy A.W. Stavish Design: „Klíčem ke skvělému designu je zachytit ducha zákazníka a podstatu prostoru“.

Při navrhování budovy jednou z oblastí, která se často jako designový prvek v prostoru přehlíží, je strop. Podle Stephena Fanuky, který je „dodavatelem hvězd“ v New York City, strop nemá být přehlížen nebo nevyužit. Vlastně o něm hovoří jako o páté stěně v místnosti.

Je skutečně zajímavé, jak Fanuka zdůrazňuje důležitost stropu. Když změníme způsob, jak se na něj díváme, snadno se může stát dalším rozměrem pro kreativní vyjádření a plátnem pro design.

Co můžete dělat se vším tím prostorem navíc?

Pátá stěna

V poslední době se strop stal základním pilířem při navrhování mnoha komerčních prostorů.

Stále častěji vidíme jako záměr prozkoumat odvážná řešení stropního designu pomocí barev, rafinovanějších podhledů, rozdílných povrchů a materiálů nebo specifických typů místností. Například Deb Barnes, ředitelka pro design interiéru americké designové firmy HGA Architects and Engineers, říká: „Opravdu můžete ovlivnit vhodnost prostoru a pocit z něj, když použijete plochu stropu jako designový prvek“.

Je zajímavé sledovat, jak se role stropu vyvinula do prvku důležitého pro design interiéru.

Krásný strop je víc, než jen vyhovět oku

Strop může být mnohem víc, než jen překvapivým vynikajícím dílem - nejlepší je, když je také funkčním prvkem. Důležitou součástí designu interiéru je vytvořit zdravé prostředí. Strop je díky své velikosti skvělým prostředkem pro zaměření se na dosažení optimálního osvětlení, akustiky a vytvoření celkového vnitřního klimatu, kde budou lidé stejně spokojeni s pobytem v místnosti jako jsou při pohledu na ni.

Funkční a krásný design stropu může být jako úžasné umělecké dílo.

Klíčem ke skvělému designu je zachytit ducha zákazníka a podstatu prostoru.

Tony Stavish

návrhář interiérů

Ve středu vašeho návrhu vytvořte ohnisko přitahující zrak

Podívejme se na některé zajímavé způsoby, jak můžete svůj design stropu přeměnit na krásný a moderní podhledový povrch.

Nebojte se přidat trochu barvy

Když lidé běžně uvažují o komerčním stropu, tradičně jej vykreslí jako bílý standardní podhled. Barevný strop není vždy prvním nápadem a bohužel, někdy bývá volba barvy stropu ponechána až na konec procesu architektonického designu, což ji činí druhořadou oproti jiným prvkům v průběhu stavební fáze. To je trochu nežádoucí, protože vybírání barev pro váš design stropu již na začátku procesu vývoje vám pomáhá najít dokonalou shodu funkce a efektu.

Ačkoli navrhování barevného moderního stropu může být těžkým úkolem, pracovat s paletou barev pomáhá, protože tak si můžete vybrat koordinovaná barevná schémata k dosažení svého cíle. Toto může představovat rozdíl mezi harmonizovaným a nesourodým povrchem.

Barva absorbérů

Příklad krásného řešení stropu jsme nalezli v Amsterdamu. Hotel Meininger se vydal designem odkrytého otevřeného prostoru kombinovaným s epickým malebným stropem, který byl inspirován slavným obrazem Slunečnic od Vincenta van Gogha. Dynamický prostor poskytuje prostředí haly moderní strop, který zdůrazňuje bohatý pocit z místností hotelu. Architektonické studio Laboratory for Visionary Architecture použilo v celé hale 931 kusů prostorových absorbérů Rockfon Contour®.

Obrázek: Hotel Meininger, Amsterdam – Rockfon Contour

Meininger Hotel,The Netherlands,Amsterdam,Christian Sandor Tschersich,LAVA Architecture,Rockfon Contour,Ac-edge,Chicago Metallic™ T24 Hook 2850

Objevte našich 34 exkluzivních barev pro řešení akustických stropů a stěn, aby vás inspirovaly a vylepšily vaše schéma interiérového designu. Pro svůj příští návrh stropu u nás najdete vše. Na naší webové stránce si můžete přečíst víc o tom, jak oživit design stropu použitím barevných stropních desek nebo barevných panelů.

Zdůrazněte styl stropu s moderním designem

Jedním z novějších módních trendů je design otevřeného prostoru, který je skvělý díky své ekologické architektuře. Má smysl nejen proto, že je šetrnější vůči životnímu prostředí, protože snižuje náklady na energii a zásobování, ale také proto, že činí budovy cenově dostupnějšími.

Design otevřeného prostoru se stal velice výrazným řešením, často spojeným s kreativitou a originalitou, kde otevřenost a syrovost designu nezakrývají funkční prvky stavby za podhledem.

Zatímco vysoké stropy, po nichž dychtí většina lidí, zvyšují vizuální objem místnosti, mnoho tvrdých povrchů je ponecháno odhalených, což je nepříjemné pro vnitřní prostředí a pohodu lidí užívajících prostor.

Vynikající možnost, jak udržet otevřenost bez obětování vnitřního klimatu, nabízí použití akustických panelů nebo ostrůvků.

Betonový design změkčený akustickými ostrůvky

Kancelářská budova The Solutions ve Varšavě poskytující sdílené kanceláře, je příkladem designu otevřeného prostoru sladěného se stylovým interiérem, který nabízí lidem ideální pracovní podmínky, přestože má mnoho odrazivých povrchů. Základem designu interiéru je klasická a nadčasová kombinace bílé, černé a šedé, kterou obohatilo použití odvážných barev na stěnách, rozmanitých látkách čalounění, obrazech a kobercích. Zasklení a dveře využily okenní a dveřní příčky a stěny byly štukovány. Tento interiér má stylový design se zaměřením na nejmenší detaily.

Obrázek: Budova sdílených kanceláří The Solutions, Varšava - Rockfon Eclipse®

PL, Solusions Rent Coworking Office, Warsaw, The Design Group, Office, Rockfon Eclipse, A edge, 1160x1160, White, Meeting room

Objevte náš inovativní a esteticky příjemný akustický stropní ostrov bez rámování, poskytující vynikající absorpci zvuku, který je vybavený hladkým, super bílým povrchem v hlubokém matu, poskytujícím vysokou odrazivost světla, rozptyl světla a antistatické vlastnosti prodlužující životnost výrobku.

Dejte svému stropu kouzlo a udělejte dojem

Dalším populárním designovým trendem, který prožívá v posledních letech renesanci, je monolitická architektura. Její kořeny lze vystopovat až do období neolitu, kdy naši předkové stavěli budovy vytesané a vykopané z jednoho bloku kamene. Monolitický design, což znamená v řečtině „z jednoho kamene“, brání oddělení exteriéru od interiéru a hladce přesouvá dva povrchy do jednoho jednotného výrazu.

Monolitická architektura se snaží využít výrazový potenciál struktury v jediném gestu a ačkoli je starověká, stále nachází místo v dnešních budovách jakou jsou Le Baron Vert v Osace od Phillippa Starka, Královská knihovna v Kodani od firmy SHL Architects nebo Messner Mountain Museum Corones v Bolzanu od Zahy Hadid.

O monolitické architektuře je však notoricky známo, že má špatnou akustiku v důsledku mnoha odrazivých povrchů. Existují ale způsoby, jak dosáhnout přirozené hladkosti obsažené v monolitické architektuře, která poskytuje dobrý akustický výkon. Je to stropní povrch, který vám dovolí pracovat s vaší vizí a modelovat ji.

Odvážná architektura snoubí monolitický design a akustiku

Sídlo společnosti Novo Nordisk od firmy Henning Larsen Architects vytvořilo stylovou kruhovou budovu inspirovanou tvarem molekul inzulínu. Ozdobný design budovy volal po flexibilních stavebních materiálech, které by doplnily jeho kruhový tvar. Výrobek Rockfon® Mono® Acoustic byl vybrán pro vertikální i horizontální povrchy a umožnil vytvořit omračující design se souvislými povrchy, jež svazují prostor dohromady.

Obrázek: Sídlo Novo Nordisk, Bagsværd – Rockfon Mono Acoustic

Big pharmaceutical office in Copenhagen, Denmark, Rockfon Mono Acoustic, Industrial, Henning Larsen Architects, MTHøjgaard, Svend Christensen
Skutečně můžete ovlivnit vhodnost prostoru a pocit z něj, když použijete plochu stropu jako designový prvek.

Deb Barnes

ředitelka pro design interiéru ve firmě HGA Architects and Engineers

Objevte dokonalé akustické řešení pro stropy a stěny. Tento inovativní monolitický povrch přináší výjimečný akustický komfort s úžasným hladkým povrchem.

Podívejte se na naše akustické povrchy interiéru pro monolitickou architekturu s akreditací CPD udělenou Královským institutem britských architektů RIBA, jež se staly nutností pro všechny architekty a projektanty zapojené do návrhů monolitických budov.

Jak zlepšit vzhled vašeho interiéru pomocí zavěšeného podhledu

Pohrát si se stropem je skvělý způsob, jak vytvořit vynikající povrch, který může být jako krásné umělecké dílo. Dokonce může být ústředním prvkem vašeho návrhu. Máte-li například vysoké stropy, můžete si pohrát s tmavšími barvami. Díky výšce nevytvoří tmavší barvy stropu tíživý pocit, který můžete získat v některých prostorech s nižšími stropy.

Máte-li velmi hlučný prostor, mohli byste ztlumit hluk stropem a sáhnout po neutrálnější barvě nebo po spojitém povrchu, abyste nechali vyniknout nábytek a jiné designové prvky v místnosti. Na druhé straně, barva stropu může také být skvělým způsobem, jak neutrální prostor okořenit.

Je tu tolik krásných řešení akustických panelů, že vám to může pomoci vytvořit detaily, které hledáte. Jak řekl americký návrhář a architekt Charles Eames: „Detaily nejsou drobnost. Ony tvoří design."

Detaily nejsou drobnost. Ony tvoří design.

Charles Eames

Architekt a návrhář

Vědět, jak dosáhnout dokonalé rovnováhy mezi pohodlím a vytvořením krásného povrchu, je skutečně vyvážením umění a vědy. Mít ta správná řešení pomáhá snadno vše zprocesovat s nekonečnými možnostmi. Vy rozhodněte, jak použitím akustických panelů oživíte svůj návrh interiéru.

Plánování designového projektu - s akustickými řešeními Rockfon vytvoříte váš jedinečný prostor.