Design pro pocit pohody: Komunikujte a spojte se s přírodou díky řešení Rockfon® Lamella

Náš nový produkt Rockfon Lamella, inspirovaný biofilními trendy v designu, kombinuje přírodní dřevo se silnými zvukově absorpčními vlastnostmi a vytváří zdravé a pohodlné prostory.

Rockfon Lamella in office settings

Rockfon Lamella ve verzi Světlý dub v kancelářské zasedací místnosti

S narůstající environmentální krizí a výskytem pandemických onemocnění se podpoře udržitelnosti a pocitům pohody věnuje obrovská pozornost. To bezpochyby posunulo rozvoj zelené architektury na další úroveň a ovlivnilo design zastavěného prostředí a materiály, které používáme.

Vzestup trendu biofilního designu zaměřeného na udržitelnost

V rámci zelené architektury se objevil nový pojem „biofilie“, který se zaměřuje na to, jak biofilní architektonický design ovlivňuje fyzické a fyziologické zdraví. Implementací organických a obnovitelných prvků, jako je dřevo, voda, přirozené světlo a rostliny, může biofilní design zlepšit podporu udržitelnosti a vdechnout našim budovám pocit pohody.

Design založený na přírodě, biofilní design nebo cokoli, co je spojeno s jednoduchým, přirozeným životem, bude v příštích letech trendem. Vychází to z touhy reagovat na velké ekologické výzvy, které zažíváme, a respektovat přírodu jako základ života. Zelené bydlení vyžaduje vyváženější vztah k přírodě kolem nás. Nyní je čas začít přebírat odpovědnost, a to i v oblasti designu.

Christian Klinge

ředitel pro inovace ve společnosti Rockfon

Jak ukázaly mnohé studie, biofilní prvky přinášejí množství fyzických a fyziologických výhod, které zvyšují produktivitu a inovativnost pracoviště. Spojení člověka s přírodou podporuje produktivitu i fyzické výsledky, jako je nižší krevní tlak, větší pohodlí a méně příznaků onemocnění. Psychické přínosy sahají od větší spokojenosti a motivace až po lepší řešení problémů a kreativitu(1).

Pozitivní vliv dřeva na zdraví a pocit pohody

Bylo prokázáno, že výrobky a řešení ze dřeva mají několik zdravotních výhod. Kromě faktu, že uhlík, který stromy absorbovaly z atmosféry, je po použití stromu jakožto dřeva v něm uzamčen, pobyt v prostředí s větším množstvím dřevěných prvků a nábytku může podpořit dobré zdraví.

V kancelářském prostředí je přítomnost dřeva na pracovišti pozitivně spojena s nižší absencí a vyšší spokojeností s prací. V jedné studii bylo použití dřeva v korelaci s poklesem krevního tlaku a srdeční frekvence, protože zaměstnanci považovali pracoviště za příjemné a cítili se propojeni s přírodou. Pracovníci také uváděli lepší soustředění, více optimismu, méně stresu a vyšší produktivitu, pokud bylo v jejich kanceláři použito odhalené dřevo(2).

Ve zdravotnických zařízeních má regenerační vlastnosti, které zlepšují zotavení pacienta. Dřevo také dodává atmosféře přívětivý nádech. Ve školních učebnách, kde se používají dřevěné interiéry, zažívají studenti méně stresu a dosahují lepších studijních výsledků. Vzhledem k tomu, že studenti vidí přírodu a dřevo každý den zblízka, pomáhá je to vést k vyšší emoční inteligenci a ekologickému občanství(3).

Dřevo nás nejen spojuje s přírodou, ale má také estetický, konstrukční a ekologický přínos. Odhalený povrch dřeva dodává přirozené teplo a vyrovnává v interiéru jeho vlhkost i vlhkost vzduchu(2). Americká agentura pro ochranu životního prostředí zjistila, že podlahy z tvrdého dřeva zlepšují kvalitu vzduchu v interiéru a zabraňují hromadění prachu, plísní a alergenů ve srovnání s jinými možnostmi podlah, jako jsou například koberce.

Kombinace přírodních prvků a akustického řešení: Rockfon® Lamella

Spojením krásy dřeva a zvukově pohltivých panelů Rockfon vyrobených z kamenné vlny vytváří Rockfon Lamella klidné interiéry inspirované přírodou. Díky možnosti výběru rozměrů a dřevěných dýh v libovolné kombinaci – od teplé zlaté přes chladnou blond až po zemitou tmavou – vám Rockfon Lamella poskytuje naprostou svobodu navrhování s více než 650 000 možnostmi kombinací provedení ve standardním stěnovém modulu. Tato produktová řada může nabídnout dokonalou atmosféru v moderních a flexibilních prostorách – od klidových zón až po čítárny.

„Systém Rockfon Lamella umožňuje architektům a interiérovým designérům specifikovat vysoce individuální návrhy ve velmi malých objemech při dodržení stanoveného času a rozpočtu. Dosud bylo vytváření jedinečných návrhů pro relativně malé objemy nemožné a vy jste byli nuceni specifikovat stejné, vysoce standardizované panely používané pro rezidenční trh. To znamenalo nízkou kvalitu materiálů: MDF a polyester, a nulovou svobodu designu. Rockfon Lamella toto vše mění – poprvé je vám umožněno skládat jedinečné vizuální rytmy pro různé prostory a projekty – s řešením připraveným k odeslání,“ říká Edward Blake, produktový manažer ve společnosti Rockfon.

Navštivte stránku produktu Rockfon® Lamella™ a zjistěte více.