Zaměření na více účelů: Jak podpořit flexibilní kancelářské prostory

Otevřené a flexibilní pracovní prostory podporují kreativitu, vynalézavost a osobní svobodu. V tomto článku se zabýváme tímto rozvíjejícím se trendem, jeho výhodami a způsobem, jak jich dosáhnout za pomoci akustického ostrova Rockfon® Hub.

Rockfon Hub

Rockfon® Hub s barevnými stropními deskami Rockfon Color-all® v barvě „Fresh“

Proč potřebujeme flexibilní pracoviště?

V posledních několika letech se otevřené a flexibilní kanceláře stávají mezi společnostmi stále populárnějšími, protože umožňují kreativnější prostředí podporující spolupráci. A vzhledem k obavám o zdraví a hygienu, které se objevily kvůli pandemii COVID-19, může flexibilita poskytnout kompromis, který přijme potenciálně každý. Umožňuje zaměstnancům provádět jednotlivé úkoly v bezpečném prostředí a zároveň poskytuje kancelář zaměřenou na spolupráci, která zajišťuje propojení, sdílení znalostí a neplánovaná setkání.

Už nebudou žádné další řady stejných stolů namačkaných na sebe, s chabým osvětlením a špatnou akustikou. Místo toho se trend kanceláří posouvá k rozmanitějším, flexibilnějším a individuálně ovladatelným prostorám, které vyhovují všem pracovníkům a pracovním stylům. Protože si lidé z důvodu pandemie zvykli pracovat vzdáleně kvůli opatřením podporujícím sociální distancování, je nutné jim nyní dát možnost kontrolovat hladinu hluku, osvětlení, teplotu a soukromí v jejich okolí, aby si mohli vytvořit atmosféru optimální z hlediska pohodlí a produktivity. 

Společnosti se proto musejí tomuto trendu rychle přizpůsobit, aby získaly a udržely si talenty, zlepšily zdraví a pohodu zaměstnanců a podpořily spolupráci a výkonnost.

Dnešní víceúčelové interiéry budov jsou živé, proměnlivé prostory, které jsou navrženy tak, aby měnily svou formu a funkci podle toho, jak to jejich uživatelé potřebují - v jednu chvíli jsou zónou pro soustředění, jindy open space prostorem pro spolupráci. S ohledem na tento druh proměnlivosti se společnost Rockfon rozhodla navrhnout řešení pro dnešní víceúčelové interiéry. V rámci komplexního přístupu k designu jsme do nich zahrnuli budoucí flexibilitu, aby bylo možné naše řešení průběžně aktualizovat s ohledem na nové trendy, funkčnost nebo potřeby uživatelů.

Jesper Wolff

MANAŽER PRODUKTOVÉHO DESIGNU VE SPOLEČNOSTI ROCKFON

Jaké jsou výhody flexibilního pracoviště?

Pracoviště, které umožňuje větší flexibilitu a přizpůsobivost, může poskytnout několik výhod, které řeší různé potřeby, kterých jsme v tomto odvětví svědky.

Zvyšování produktivity

Flexibilní pracovní prostory poskytují pracovníkům v kanceláři řadu možností, kde a jak budou vykonávat svou práci. Ať už vyžadujete příležitostnou spolupráci nebo chcete pracovat v soukromí, flexibilní pracovní prostory lze přizpůsobit skupinám, které se potřebují sejít, rozdělit se a znovu se sejít později.

V nedávném výzkumu společnosti McKinsey 45 % zaměstnanců uvedlo, že pracovali produktivněji, když pracovali vzdáleně během pandemie. Proto je důležité zajistit pohodlí a bezpečnost na všech úrovních, aby se zaměstnanci cítili stejně uvolněně, jako kdyby pracovali z domova.

Usnadnění hybridní práce

Na začátku roku 2020 bylo v Americe jen 5 % pracovní doby odpracováno z domova. Do jara 2020 vzrostl tento podíl na 60 %. V říjnu 2021 bylo toto číslo na úrovni 40 %. Studie provedená v šesti zemích ukazuje, že 44 % vedoucích pracovníků se chce vrátit do kanceláře na plný úvazek ve srovnání se 17 % jejich zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že většina lidí chce stále pracovat z domova alespoň část týdne, je nezbytné, aby podniky tento hybridní model přijaly.

Podle Microsoftu dvě třetiny společností zvažují fyzický redesign, který usnadní hybridní práci, při které si zaměstnanci mohou rozdělit čas na práci v kanceláři a z domova. Mezitím se společnost Google rozhodla otestovat hybridní design na přibližně 10 % své kancelářské plochy – včetně modulárních buněk, nafukovacích stěn pro soukromí a podobně.

Lidé, kteří většinu času pracují na dálku, si tak mohou zarezervovat pracovní stůl nebo místo, přijít do kanceláře, když to potřebují, a připojit se. Jinými slovy, tento model je mnohem praktičtější než držet pro kancelářské pracovníky stálá místa. A také pomáhá podporovat hygienu. Místo toho, aby zaměstnanci obsadili jakýkoli volný stůl, musí si ho nejprve rezervovat, což umožňuje úklidové službě zajistit dezinfekci stolů před jejich příchodem.

Pěstování kultury udržitelnosti

Flexibilní kanceláře jsou rovněž nákladově efektivnější díky možnosti přizpůsobit kancelář podle potřeb pracovníků. Poskytují prostory, kde lidé mohou zasednout k pracovnímu stolu, a obecné pracovní prostory, které nejsou přiděleny nikomu konkrétně. A protože počet lidí v kancelářích nebude kvůli hybridnímu pracovnímu modelu tak vysoký jako před pandemií, podporuje trend flexibilních kanceláří také udržitelnost. Umožňuje společnostem ušetřit peníze na nemovitostech a vyžadovat méně energie na osvětlení, vytápění a chlazení.

Představujeme Rockfon® Hub™: Unikátní platformu pro „prostor v prostoru“

Rockfon® Hub™ je první svého druhu, je to inovativní ostrovní platforma navržená tak, aby splňovala požadavky otevřených koncepčních prostor. Flexibilní ostrov umožňuje vytvářet různé zóny vhodné pro různé účely - od produktivních pracovních míst po zasedací prostory nebo salonky pro uvolněné rozhovory. 

Namísto pevných stěn umožňují závěsné ostrovy Rockfon Hub navrhnout akustické zóny nebo centra, které lze oddělit závěsy, a vnést tak proměnlivost do otevřených budov. Dodávají se také v různých barvách dle volby designéra – od biofilní zelené po tmavě modrou, chladně šedou nebo zářivě bílou. Můžete je upravit pomocí plstěného potahu na rám, osvětlení a závěsů podle vlastního výběru, které doplní váš design. Kromě toho vám Rockfon Hub také umožňuje zjednodušit instalaci pomocí sad plug and play a podpory na místě od společnosti Rockfon.

„Rockfon Hub přináší do vašich interiérů opakovaně použitelnou, víceúčelovou flexibilitu tím, že vytváří oddělené prostory, kde mohou lidé přemýšlet, pracovat nebo hovořit podle svých potřeb. Rockfon Hub je také rozpočtově konkurenceschopný a nabízí dostatek prostoru pro projektanty, aby mohli investovat do dalších opatření k optimalizaci místnosti, pokud jde o pohodu a design,“ říká Jörg Kaufung, produktový manažer ve společnosti Rockfon.

Navštivte stránku produktu Rockfon® Hub™ a zjistěte více.