Jak může správný strop doplnit design interiéru?

27. listopadu 2020

Interiér prostoru udává náš první dojem z budovy a je třeba, aby vytvářel zrak přitahující prožitek. Ale pohodlí a pohoda jsou také klíčovými faktory při dekoraci budovy, takže design interiéru vyžaduje jemnou rovnováhu mezi uměním a vědou.

Akustický strop inspirovaný uměním origami v budově Llaut Palace Hotel

Inspirace od starověkých Egypťanů

Praxe a profese interiérového designu jsou více než 100 let staré a jejich kořeny lze vysledovat zpět až ke starověkým Egypťanům.
Ti své hliněné domy zdobili zvířecími kůžemi, jednoduchými textiliemi, grafickými životopisnými a duchovními freskami, sochami a malovanými urnami. „Domy duší“ s ventilací, arkádami, sloupy, lodžiemi, okny a dveřmi všude ve starověkém Egyptě poskytují návody k rozluštění interiérového designu pro několik egyptských dynastií.

Římská a řecká civilizace pokročily v egyptském umění designu interiérů, kde přikrášlování bylo součástí předvádění a oslavy občanské pýchy, například vynálezem kopulovitých střech veřejných budov. Řekové design propracovali a vnesli do designu interiéru dřevěný nábytek se složitým zdobením ze slonoviny a stříbra, zatímco Římané spojili ve svých domovech krásu s pohodlím. Tyto dva trendy odrážely bohatství a společenské a politické postavení.

Od dřevěného obložení stěn k zaměření na pohodu a funkčnost

Nadcházející globální války způsobily v celé středověké Evropě náhlou změnu orientace k zaměření na přesnost.
Temný středověk přinesl trend pochmurných dřevěných obkladů, minimálního a výhradně praktického vybavení a podlah z kamenných desek. Design interiéru byl potlačen, protože neexistovaly barvy a jediným zdrojem materiálu bylo kamenictví.
S příchodem francouzské renesance došlo k obnovenému zaměření a inspiraci vycházejících z kreativity. Tehdejší architekti začali vytvářet domovy a prostory s podstatnými dekorativními tóny pomocí mramorových podlah, zdobně vykládaných dřevěných prvků a nábytku z nejlepších materiálů.

Poté přišlo italské baroko a od 18. století se design interiérů soustředil na rokokový styl, přičemž byl ovlivněn asijským kameninovým zbožím, květinovými tisky a exotickými detaily.

Ve 20. století se funkčnost stala klíčovým prvkem, když prudký rozvoj v oblasti domácích spotřebičů jako sporáků, praček a televizorů přinesl novou výzvu, protože prostory už nemohly být jen estetické.
Vývoj od roku 1930 do dneška směřoval k měkčímu, předměstskému přijetí modernismu, kde jsou barvy, přírodní a rustikální prvky vítány a dobře integrovány do interiéru. Trendem je, že působivé osvětlení by mělo zůstat jednoduché, aby odpovídalo funkčnosti domova.

Design interiéru byl přísně o koordinaci architektury budovy, aby odrážela své obyvatele. Se vzestupem společnosti střední třídy vznikla potřeba designu interiéru. Zvláště s větším pohybem lidí během průmyslové revoluce vzrostla popularita navrhování budov a architektury pro lepší využití prostoru. Úsilí v tvorbě nejlepšího využití prostoru se současným zaměřením na pohodu a funkční design pokračuje, aby dále posouvalo vývoj a trendy, které dnes vidíme.

Vstup technologie uvolnil pouta svazující obor interiérů. Online služby, platformy jako Pinterest a Instagram a aplikace s rozšířenou realitou mají na obor významný dopad, stejně jako zákazník prožívá větší transparentnost, a učinily špičkový design interiérů dostupným pro každého jednotlivce a pro každý obor.[1]

1/1

Řekněme si, co termín „špičkový design interiérů“ znamená

Luxusní design interiérů závisí na vašich osobních preferencích a na tom, co by měl vnitřní prostor plnit. Ale všechny špičkové designy interiérů se soustřeďují na zdobné prvky, aby prostoru dodaly pohodlí, kvalitu, detail a uhlazenost zároveň s nádechem senzace. Dnes není luxus záležitostí majetku, ale spíše stavem mysli: je to filosofie žít nejlepší dostupný život. Smysl stylu je v tom, na čem záleží!

Design interiéru je definován jako umění a věda vylepšení interiéru prostoru, aby bylo vytvořeno vybroušené a esteticky příjemnější prostředí.

Termín luxus patří mezi časově omezená slova jako štěstí, krása, styl, pohodlí. Špičkový design interiéru proto musí být dobře proveden s důrazem na kvalitu, aby byl vytvořen pocit lepšího života.

Jak může strop zvýšit kvalitu designu interiéru?

Když zmíníme slovo „strop“, pak nás většinou napadají slova jako bílý, jednotvárný a plochý. Se stropem se často neuvažuje jako se součástí designu interiéru, protože mnozí nezvažují při dekoraci jedinečný design stropu.

Obvykle jsou stropy tím posledním objektem k navrhování a proto většinou končí jako bílé a nerušící design. Ale co když vám řekneme, že akustický strop může prostoru dodat jedinečný charakter, který nemůže poskytnout žádné umění nebo nábytek?

Strop je „povrch interiéru nad hlavou“ a mělo by se o něm uvažovat jako o další stěně k dekoraci. Tvoří horní hranici místnosti a může změnit rozměry prostoru.

Skvělý design stropu by měl přitáhnout zrak a doplnit zbytek designu interiéru. Moderní stropy dnes dostupné mohou dokázat mnohem víc než jen poskytnout prostý bílý povrch. Strop nemá hranice, protože můžete najít řešení stropu pro vytvoření představitelných designových vizí. Architekt si může hrát s formou i funkcí, aby našel správný design k doplnění budovy.

Dnes je náš zájem zaměřen na pohodu, pohodlí a udržitelnost. Správné řešení stropu může být efektivní energeticky i ohledně denního světla, kdy bude do prostoru vtaženo přirozené světlo a změní vnímání místnosti. Denní světlo může maximalizovat pohodlí a využitelnost vnitřních prostorů.

Přestože architekt nebo designér uvažují o světle, tvaru a povrchu, o zvuku neuvažují často. Nicméně na akustické výrobky je pohlíženo jako na důležitý prvek v designu interiéru. Zdá se, že snížení hluku se stane největším hlavním zájmem v kancelářích, restauracích, školách a budovách poskytujících zdravotní péči.

Vyberete-li si správné řešení akustického stropu, poskytnete prostoru lepší vnitřní klima s kontrolou zvuku, lepší srozumitelnost řeči a skvělou pohltivost zvuku, takže nedojde k žádnému rušení hlukem. Právě tímto doplníte vizi designu interiéru.

Při dekoraci prostoru uvažují architekt a návrhář o každém drobném detailu od barev na stěnách až po to, jak budou návštěvníci místnost pociťovat a prožívat, když do ní vstoupí. Tak proč si nevybrat také strop, který představuje poslední kamínek mozaiky a dává konečný prožitek interiéru?[2]  

Opravdu můžete ovlivnit vhodnost prostoru a pocit z něj, když použijete plochu stropu jako designový prvek.

Deb Barnes

ŘEDITELKA PRO DESIGN INTERIÉRU VE FIRMĚ HGA ARCHITECTS AND ENGINEERS

Deset tipů, jak docílit špičkového designu interiéru

  1. Definujte styl designu interiéru, který by měl odrážet vaši budovu
  2. Zjistěte, co vás inspiruje a jak to může vylepšit vaši značku
  3. Plánujte svůj prostor strategicky dle toho, jak vaši budovu vnímají zákazníci
  4. Zahrňte prvek kouzla
  5. Vrstvěte a vytvořte věčný design
  6. Využijte barvy a efekty jako součást k dokončení vašeho prostředí
  7. Osvětlení určuje náladu a nastavuje scénu
  8. Pracujte netradičně a naplno a ujasněte si to - najděte působivé kusy
  9. Okna mohou vytvářet dramatický nádech pro efekt senzace
  10. Vytvořte pocit domova

Ať jsou řešení akustických stropů Rockfon senzačním faktorem pro váš design interiéru

Uvnitř budov trávíme víc a víc času a vnitřní klima má vliv na naše životy. Ale smutným faktem je, že většina místností trpí tím, co nazýváme dlouhou dobou dozvuku a chabou kontrolou zvuku. Výsledkem je, že zvuk „visí“ kolem nás v místnosti dlouho poté, co byl vytvořen. Při dekoraci je důležité zvážit kvalitu stropu, protože může poskytnout zdravější prostředí s větším pohlcováním zvuku a vytvořit pro obyvatele soukromí, ať jde o kanceláře, výukové prostory nebo restaurace.

Úspěšné spojení stylu, pohodlí a nejlepších řešení může vytvořit elegantní prostory. S výrobky Rockfon si můžete vybírat z variant skvělých řešení akustických stropů, které mohou pozvednout váš design.

Poskytujeme stropy a stěny z akustické minerální vlny a závěsné systémy, jež zahrnují komplexní škálu stropních desek, absorbérů, stěnových panelů a ostrůvků, takže si můžete vybrat pro svůj návrh ten správný tvar.

Návrhy akustických stropů Rockfon vytvářejí udržitelné, krásné prostory, které chrání lidi před hlukem a šířením ohně a přitom významně příspívají k pohodě a pohodlí.

Sounds Beautiful